Κάντε κράτηση
Άφιξη:
Αναχώρηση:
Κράτηση
 

Εξορμήσεις στην Κρήτη

Το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας, η Κρήτη, είναι ένας τόπος γεμάτος αντιθέσεις και ιδαιτερότητες. Ένας τόπος που ζητά να τον προσέξεις, να τον ερευνήσεις και να τον αναλύσεις για να καταλάβεις το μεγαλείο που κρύβει. Κάθε εξόρμηση στην Κρήτη είναι μία σπάνια ευκαιρία για περιπέτεια, έρευνα και προσφορά. Μην την χάσετε !!!
› Φαράγγι Σαμαριάς

Πρόσβαση

Το φαράγγι της Σαμαριάς μπορείτε να το προσεγγίσετε από τα Χανιά απο όπου θα πάρετε το ΚΤΕΛ Χανίων για τον Ομαλό. Καθημερινά υπάρχουν αρκετά δρομολόγια. Η διαδρομή κρατά περίπου μιάμιση ώρα και το λεωφορείο σας αφήνει μπροστά στην είσοδο του Εθνικού Δρυμού.

Για να μπείτε στο φαράγγι πρέπει να πληρώσετε είσοδο και για να βγείτε πρέπει να δείξετε το εισιτήριό σας στην έξοδο. Εάν δεν αποφασίσετε να κάνετε την διαδρομή από την Αγ. Ρουμέλη προς Χώρα Σφακίων με τα πόδια αλλά με το καράβι πρέπει να έχετε βγεί από το φαράγγι νωρίς το απόγευμα. Άλλωστε η διανυκτέρευση μέσα στο φαράγγι απαγορεύεται.

Διασχίζοντας το Φαράγγι

Το φαράγγι της Σαμαριάς σίγουρα είναι ένα από εκείνα τα μέρη που δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Ξακουστό για την άγρια ομορφιά του συγκεντρώνει κάθε χρόνο, ειδικά το καλοκαίρι, εκατοντάδες επισκέπτες τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό που έρχονται εδώ, στη Νότια Κρήτη για να περπατήσουν τα 16 εύκολα χιλιόμετρά του και να απολαύσουν ένα από τα ομορφότερα σημεία της Ελληνικής γης. Ακολουθήστε τα βήματά τους. Από τα όμορφα και γεμάτα ενδιαφέρον, Χανιά, πάρτε το ΚΤΕΛ που θα σας φέρει στον Ομαλό με το χαρακτηριστικό ορόπεδιό του. Η συγκοινωνία είναι τακτικότατη, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Καλό πάντως είναι να πάρετε το πρώτο πρωινό λεωφορείο από Χανιά ώστε να ξεκινήσετε την πορείας σας όσο γίνεται πιο νωρίς γιατί η ζέστη της Νότιας Κρήτης μερικές φορές δεν αντέχεται. Μία καλή σκέψη θα ήταν να διανυκτερεύσετε στον Ομαλό από την προηγουμένη και πρωί-πρωί να ξεκινήσετε την πορείας σας.

Η διαδρομή ξεκινά από την τοποθεσία Ξυλόσκαλο, αρχή του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς, που περιβάλλεται από τις εντυπωσιακότατες ορθοπλαγιές του Γκίγκιλου και των Λευκών Ορέων. Το μονοπάτι είναι μεγάλο και χωρίς καμιά δυσκολία θα σας φέρει μετά από 1 ώρα στην κοίτη του ρέματος που διασχίζει το φαράγγι. Εκεί υπάρχει και το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου χτισμένο δίπλα στο ποτάμι μέσα σε ένα τοπίο απίστευτης ομορφιάς. Από εκεί το μονοπάτι (ή μήπως δρόμος) κατηφορίζει ελαφρά προσπερνώντας τις απόκρημνες πλαγιές της Ψηλώστρας, που είναι το τελευταίο καταφύγιο του Κρητικού Αίγαγρου του φημισμένου Κρι-Κρι. Εάν είστε τυχεροί και δεν υπάρχει μεγάλη κίνηση μπορεί και να συναντήσετε κάποιο μικρό κοπάδι. Καθώς περπατάτε θα συναντάτε και πινακίδες με τα χιλιόμετρα που σας απομένουν ακόμα. Τα νούμερα είναι παραπλανητικά γιατί υπολογίζουν σαν τέλος της διαδρομής την έξοδο του φαραγγιού αλλά η δικιά σας κατάληξη είναι η Αγ. Ρουμέλη 2-3 χλμ. πιο κάτω. Έτσι να προσθέτετε πάντα αυτό τον αριθμό χιλιομέτρων στο σύνολο.

Πλησιάζοντας στο μέσον του φαραγγιού θα συναντήστε τον εγκαταλελειμμένο οικισμό της Σαμαριάς τον οποίο εγκατέλειψαν οι κάτοικοί του όταν δημιουργήθηκε ο Εθνικός Δρυμός. Το εγκαταλελειμμένο χωριό έχει μία μυστηριακή γοητεία καθώς περνάτε πάνω από την ξύλινη γέφυρα που σας φέρνει και πάλι στο μονοπάτι δίπλα στο ρέμα. Μετά απο μιάμιση ώρα θα συναντήσετε το πιο εντυπωσιακό σημείο του φαραγγιού τις περίφημες Σιδερόπορτες. Είναι εκεί που τα τοιχώματα του φαραγγιού πλησιάζουν πολύ κοντά σχηματίζοντας μία στενή πύλη που οι πλευρές της ανεβαίνουν 300 μ. ψηλά. Εάν το ρέμα έχει αρκετό νερό θα χρειαστεί πιθανώς να το περάσετε ξυπόλητοι. Από το σημείο αυτό και μετά το τοπίο αλλάζει καθώς το φαράγγι γίνεται πιο πλατύ κατευθυνόμενο προς τη θάλασσα. Μετά απο 3 χιλιόμετρα θα φτάσετε στην έξοδο του φαραγγιού και από εκεί στην έξοχη παραλία της Αγίας Ρουμέλης.

Το φαράγγι της Σαμαριάς έγινε Εθνικός Δρυμός το 1962 για να διαφυλάξει ένα από τα σημαντικότερα φυσικά εργαστήρια της Ελλάδας. Περικυκλωμένο από απόρθητες ορθοπλαγιές, με το ιδιαίτερο μικροκλίμα του είναι ένας πυρήνας ζωής τεράστιας φυσικής, ιστορικής και πολιτιστικής σημασίας. Με μήκος που ξεπερνά τα 16 χιλιόμετρα είναι το μεγαλύτερο φαράγγι της Ευρώπης και τελευταίο καταφύγιο του κρι-κρί του περίφημου Κρητικού αίγαγρου.

› Αγία Ρουμέλη - Λουτρό

Το μονοπάτι που ξεκινά από την Αγ. Ρουμέλη με προορισμό το Λουτρό είναι ένα από τα πιο αφιλόξενα σημεία της Ελλάδας. Παρόλα αυτά είναι πολυσύχναστο, ειδικά το καλοκαίρι, και με καλή σήμανση, αν και δεν υπάρχει πιθανότητα να το χάσετε (που να πάτε άλλωστε). Εκείνο που θα σας δυσκολέψει δεν είναι ο δρόμος αλλά η έλλειψη νερού και η τρομερή ζέστη, ειδικά το καλοκαίρι. Στη διαδρομή δεν υπάρχει πουθενά νερό !!!. Πάρτε λοιπόν μαζί σας δύο και τρία παγούρια. Τα πλαστικά μπουκάλια των αναψυκτικών μπορούν να αποδειχτούν πολύτιμα. Για τη ζέστη ένα είναι το αντίδοτο. ΠΟΛΥ ΠΡΩΙΝΟ ΞΥΠΝΗΜΑ. Εάν μπορείτε να ξεκινήσετε και πέντε το πρωί κάντε το.

Το μονοπάτι είναι ανηφορικό στην αρχή και μετά απο μία ώρα έξω από την Αγ. Ρουμέλη κατηφορίζει προς τη θάλασσα όπου είναι χτισμένη η εκκλησία του Αγ. Παύλου, ένα σημαντικό μνημείο του 13ου - 14ου αιώνα. Η θαυμάσια παραλία προσφέρεται για μπάνιο. Μην εκπλαγείτε από το ιδιαίτερα κρύο νερό μιας και σε αυτό το σημείο αναβλύζει πηγή γλυκού νερού μέσα στη θάλασσα. Εάν, μάλιστα σκάψετε στην άμμο θα συναντήσετε γλυκό νερό που πίνεται. Από το σημείο αυτό το μονοπάτι ανηφορίζει για περίπου 20 λεπτά για να φτάσει σε διασταύρωση σε σημείο με λίγα δένδρα. Το αριστερό της παρακλάδι (με ΝΑ κατεύθυνση) οδηγεί στο χωριό Αγ. Ιωάννης ενώ το δεξί συνεχίζει για Λουτρό. Περίπου 40 λεπτά πιο κάτω θα συναντήσετε ένα εγκαταλελειμμένο κτίσμα με ένα πηγάδι χωρίς νερό. Άλλα 40 λεπτά περπάτημα και θα φτάσετε σε ένα επίσης χαρακτηριστικό σημείο της διαδρομής την παραλία Μάρμαρα στην άκρη του φαραγγιού του Αράδενα.

Η παραλία είναι όμορφη και συχνά εξυπηρετείται από κάποιο καραβάκι από το Λουτρό. Από τα Μάρμαρα το μονοπάτι κινείται για 20 λεπτά ελάχιστα πάνω από την θάλασσα για να καταλήξει στον κόλπο του Λύκου ένα επίσης ωραίο σημείο για μπάνιο και ξεκούραση. Από εδώ θα ακολουθήσετε το σημαδεμένο και πάλι μονοπάτι που μετά από 40 λεπτά θα σας φέρει στο Λουτρό, ένα πολύ ήσυχο χωριουδάκι στο βάθος ενός κόλπου. Εδώ "πιάνει" το καράβι που έρχεται από Αγ. Ρουμέλη με προορισμό την χώρα Σφακίων. Στην άκρη του χωριού υπάρχει το ερειπωμένο ενετικό κάστρο στο οποίο μπορείτε να κοιμηθείτε με συντροφιά τον υπέροχο νυχτερινό ουρανό του Νοτιά.

› Λουτρό - Σφακιά

Βγαίνοντας από το Λουτρό με ανατολική κατεύθυνση και κινηθείτε προς το εικόνισμα που βρίσκεται στην άκρη του χωριού. Εκεί υπάρχει και ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι. Το μονοπάτι είναι πολύ εύκολο μιας και αρκετός κόσμος το περπατά.

Βαδίζοντας στη ρίζα των εντυπωσιακών βράχων και δίπλα στην καταγάλανη θάλασσα μετά από μία ώρα θα φτάσετε  στο Φρέσκο Νερό, την όμορφη παραλία κάτω από τα εντυπωσιακά βράχια. Διασχίστε την παραλία και μετά από 20 λεπτά θα φτάστε σε ένα φαινομενικά αδιάβατο, από τις κατολισθήσεις, σημείο. Κινηθείτε ψηλότερα με την προοπτική να ανέβετε στο σημείο απο όπου θα συνεχίσετε την πορεία σας με προορισμό τον δημόσιο δρόμο που συνδέει το όμορφο χωριό Ανώπολη με την Χώρα Σφακίων. Μετά απο 45 λεπτά εύκολο περπάτημα θα σας φέρει στη Χώρα όπου είναι και το τέλος της διαδρομής.

Οι φιλόξενοι Σφακιανοί, είναι πολύ ξεχωριστοί άνθρωποι, θα σας βρουν μέρος για να διανυκτερεύσετε και να γνωρίσετε τον μοναδικό τόπο τους, το μόνο μέρος της Κρήτης που δεν πάτησε Τούρκος. Η διαδρομή από τον Ομαλό μέχρι τα Σφακιά είναι συνολικά 13 -14 ώρες. είναι μία διαδρομή με σπάνια ομορφιά, με εκθαμβωτικό φως και με εναλλαγές πρωτόγνωρες. Με σωστή προετοιμασία θα σας δώσει την ευκαιρία να δείτε μία μοναδική πλευρά της Κρήτης. Τολμήστε την !!!

› Φαράγγι Συρικαρίου

Πρόσβαση

Το φαράγγι του Συρικάρι βρίσκεται στην Κίσσαμο. Αρχίζει μέσα από το χωριό Σηρικάρι (υψομ. 500 μ, από Χανιά 50 χλμ) στην οδική διαδρομή Χανιά - Κίσσαμος - Καλεργιανά – Καλάθενες - Σηρικάρι) και καταλήγει στην Πολυρρήνια Κισσάμου (υψομ. 400 μ.) έξι χιλιόμετρα από την κωμόπολη Κίσσαμος ή Καστέλι. Είναι κατάφυτο, στην αρχή από καστανιές και μετά από Πλατάνια, αγριαγκινάρες, αγριελιές, λιόπρινα, χαρουπιές, σκίνα και άλλα, και τα μυρωδάτα βότανα του δίκταμου, της φασκομηλιάς.

Στα μισά της διαδρομής θα συναντήσετε την γεμάτη θρύλους πηγή «Γρα Βρύση». Άλλοι θρύλοι αναφέρονται σε «δαιμονικά» και «ξωτικά» του φαραγγιού. Η διάβαση του απαιτεί, όχι δύσκολη πεζοπορία 3 μέχρι 3,30 ωρών. Στο τέρμα του βρίσκονται τα ερείπια της ξακουστής αρχαία πόλης Πολυρρήνιας.

 
 
Mama's Dinner
Στο εστιατόριο θα δοκιμάσετε την δημιουργική κρητική κουζίνα σύμφωνα με τη φιλοσοφία και την παράδοση της Κρήτης.
περισσότερα »
GARTEN bAR
Στο μπαρ, ανάμεσα στα δέντρα και τα καταπράσινα λουλούδια του κήπου μας, παίζουμε μουσικές του κόσμου.
περισσότερα »